Фиксирани черни лешояди в Кресненския пролом

Два от четири освободени черни лешояда се фиксираха трайно в Кресненския пролом, като изучават пролома и се придържат в района на площадката за подхранване. Те дадоха начало на ядро, което ще привлича, задържа и затвърждава още повече птици от вида.

Първи черни лешояди в Кресненски пролом

Девет черни лешояда /картали/ бяха транспортирани в Кресненския пролом. Те са дарени на страната ни от регионалните правителства на Екстрамадура и Андалусия. Птиците са маркирани и ще бъдат адаптирани във волиера преди да бъдат освободени в дефилето.

Рекордни числености от 20 двойки на черния и над 200 на белоглавия лешояд в България през 2024

Черният лешояд през 2024 г. вече има национална популация от 18-20 двойки. Националната популация на белоглавия лешояд надхвърля психологическата граница от 200 двойки и вече е в порядъка на 202-209 двойки.

Част от голямото семейство на Bioparc Conservation

Фондът на БС раздаде 524025 евро на 37 проекта през 2023 за спасяване на видове по света. Над 4 млн. евро са дарени от 2001 досега на природозащитници в четири континента. Връщането на лешоядите в България е един от тези проекти.

Празничната заря изтощава дивите птици, доказаха учени

Внезапното, инцидентно и масово използване на фойерверки в навечерието на Нова година предизвиква силни реакции на летене у птиците. Това разкриват учени от Университета на Амстердам в статията си за влиянието на зарята по Нова година върху поведението на птиците в научното списание Frontiers in Ecology and the Environment.

Световен принос на България за спасяването на брадатия лешояд преди век

Преди век в Софийската царска зоологическа градина на Фердинанд I са отгледани първите брадати лешояди на затворено в Света. От 1916 до 1924 г двойката брадати лешояди успява да отгледа още 8 лешоядчета в следващите години. Малките са пускани в Алпите.

Участие във II-та Европейска конференция за лешоядите

През отминалата седмица се проведе едно от най-значимите събития за годината: II-та Европейска конференция за лешоядите в Касерес, Испания, която събра над 400 специалисти от целия свят, работещи по проучването и опазването на лешяодите.

„Моята работа е да направя така, че птицата да пие на следващия ден.“ – майстор Хюсеин

Много чешми и водоеми в Балкана са пресъхнали. От това страдат добитъка, дивите животни и хората. Проектът ни ще ремонтира и възстанови част от тях в Котленска планина с помощта на бай Хюсеин, който обучава нашия екип.

Програмата за освобождаване на елени в подкрепа на новото място, привличащо лешояди – Сакар

В района на село Левка ФДФФ поддържа заграждение от 60 дка с 65 елени лопатари, които се използват за в Програма за пускане на свобода.  Програмата на ФДФФ за размножаване на лопатари подпомага лешоядите. Пускаме ги в местата на реинтродукции на лешояди, за да създадем още естествена храна за птиците.

ФДФФ на Знания за Натура 2000

Участие на ФДФФ във форум на проекта „Знания за Натура 2000“ в Банско

Екипът ни взе участие във форум по проект „Знания за Натура 2000“ с бенефициент МОСВ в град Банско. Нашата тема беше превенция на тровенето на хищници, контрол и протокол за действие при откриване на отровени животни.

Среща – откриване на проект „Живот за брадатия лешояд“

Среща – откриване на проект „Живот за брадатия лешояд“

На 25.09.2023 г. в София дадохме официален старт на „Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE), чиято цел е да върне изчезналия от природата брадат лешояд. Проектът обединява усилията на 8 партньора от 3 европейски страни.

Подобряване базите на устойчиво животновъдство в районите на реинтродукция на лешояди

Фермите с пасищни животни от редки породи на ФДФФ са построени и функционират в комплекс със съоръженията за лешояди в Котел и Кресненския пролом. Те са сигурен и постоянен източник на храна до площадките за подхранване. Също и бази за служители и доброволци, работещи в реинтродукционните проекти.

Белоглавите лешояди от Кресна летуват в Рила през 2023

Лятото на 2023 г. групата белоглави лешояди от Кресненския пролом (над 30 птици) прекара на територията на Национален парк „Рила“ и Природен парк „ Рилски манастир“. Това е първата година от създаването на югозападната колония от белоглави лешояди, която птиците предпочитат Рила вместо Пирин за летуване.

Започва проект за възстановяване на брадатия лешояд в България и на Балканите

„Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) обединява усилията на 8 партньора от 3 европейски страни и цели връщането на брадатия лешояд – символа на българската природозащита в България и на Балканския полуостров.