Първи черни лешояди в Кресненски пролом

Девет черни лешояда /картали/ бяха транспортирани в Кресненския пролом. Птиците са маркирани и ще бъдат адаптирани във волиера преди да бъдат освободени в дефилето.

Те са дарени на страната ни от регионалните правителства на Екстрамадура и Андалусия. Птиците идват от Испания, преминали процедури на рехабилитация или лечение, след като са пострадали по различни причини в дивата природа. Карталите са били напълно възстановени в различни рехабилитационни центрове и е преценено, че са способни да оцелеят на свобода, след което са транспортирани до България, със съдействието на испанската организация AMUS и Фондацията за опазване на лешояди – Vulture Conservation Foundation.

Това е първата пратка лешояди в рамките на новия проект “Живот за брадатия лешояд”, който цели да се реализира последния етап от възстановяването на едрите видове лешояди, заложена в План за действие за опазване на лешоядите на Балканския полуостров (BVAP), създаден през 2002 г.

Първо освобождаване на картали за района на Кресненския пролом беше предвидено в рамките на „Светло бъдеще за черния лешояд“ през 2018 г., но след трагичното отравяне на част от колонията белоглави лешояди там, плановете бяха променени.
Дейностите  в Стара планина и Кресна се осъществяват по проект Живот за брадатия лешояд LIFE22-NAT-BG-BEARDED VULTURE LIFE-101113869, който е съ-финансиран от програма ЛАЙФ на ЕС и е в партньорство между Зелени Балкани, ФДФФ, ЕкоОбщност, СЗДП, ПП Сините камъни, ЕРЮГ ЕВН България, VCF, Mivus Group. Допълнително съфинасиране е осигурено и от зоопраковете Биопарк Де Доуе и Сайнте Кроа от Франция.

Помогнете и Вие на лешоядите

„Живот за брадатия лешояд“ се съфинансира с 80% от Програма Лайф на ЕС и от френските зоопаркове Де Доуе и Кроа.
За останалите 20% имаме нужда от Вашата помощ.

Заедно можем да помогнем за завръщането и оцеляването на тези застрашени птици в нашето небе!

Проект „Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) се финансира от програма LIFE на Европейския съюз.

Изразените възгледи и мнения в статията са само на автора и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или CINEA. Нито Европейският съюз, нито предоставящият гранта могат да носят отговорност за тях.

Вижте още новини за проекта: