Част от голямото семейство на Bioparc Conservation

Фондът на Bioparc Conservation раздаде 524025 евро на 37 проекта през 2023 за спасяване на видове по света. Над 4 млн. евро са дарени от 2001 досега на природозащитници в четири континента:

  • Африка – западно африкански жираф, ротшилдов жираф, зебра на Греви, черен носорог, сахарска газела, окапи, гепард, египетски лешояд и др.
  • Южна Америка – кафявоглавата паякообразна маймуна, кафявата паякообразна маймуна, чилийското фламинго, андския кондор, червеночел ара, хиацинтовият ара и др.
  • Азия – суматранския тигър, яванския леопард, снежния леопард, червена панда и др.
  • Европа – четирите европейски лешояди, плешив ибис, местообитания на прилепи и крайбрежни местообитания

Bioparc Conservation и Bioparc de Doué-la-Fontaine подпомага финансово и логистично връщането на лешоядите в България от 2001, чрез проектите на Фонд за дивата флора и фауна в Кресненския пролом и Котленска планина. Десетки лешояди, излюпени и отгледани в Биопарк Де Доуе във Франция през годините, бяха пускани в България по Програмата за възстановяване на изчезнали видове.

От 2023 Bioparc Conservation съ-финансира завръщането на брадатия лешояд на Балканите и е част от проекта „Живот за брадатия лешояд“ в България.

ПОДКРЕПЕНИ ПРОЕКТИ ПО СВЕТА ОТ Bioparc Conservation през 2023 г.

  • Африка

Западноафрикански жираф – хиляди в миналото, популацията му е локализирана сега само в Югоизточен Нигер, а през 1996 остават само 49 екземпляра в света. Благодарение на усилията на природозащитниците, днес популацията е около 700 броя. Финансирано  е възстановяване на 30 ха гора, изграждане на кладенци за напояване на зеленчукови градини и разпределение на микро кредити на 2434 местни жени за развиване на бизнеси и дейности с цел генериране на приходи за семействата им. В Кения пък Bioparc Conservation подкрепя проект за опазване на  ротшилдов жираф, чиято световна популация падна до 1500 възрастни екземпляри през 2016 година. Дейностите по проекта обхващат справянето с безводието за местата общност и за самите диви животни, като прилагат различни технологии за пестене и съхранение на вода.

Други проекти са свързани с опазване на крайбрежни тропически гори в Мадагаскар, зебра на Греви и черен носорог в Кения, сахарска газела в Сенегал, окапи в Конго, гепард в Сомалиленд, египетски лешояд в Алжир и др.

  • Южна Америка

Най-голямата инициатива, подкрепяна от Bioparc Conservation през 2023 в континента, е природният резерват Чапари в Перу. Чапари е свещенна гориста планина, която местната общност решават да защитят и опазят девствената природа върху 34 хил. ха.  Резерватът, разположен в северен Перу, е дом на изключително голям брой ендемични видове, голям брой видове птици и на очилатата мечка. Редица дейности за запазване съкровената връзка на общността с природата – мащабен фестивал, поклоннически походи, образователни дейности – се подкрепят от Bioparc Conservation там.

Други консервационни проекти на континента са опазване на чилийското фламинго в Перу, спасителен център за кафявоглавата паякообразна маймуна в Еквадор и борба с трафика на вида, възстановяване от пожари на местообитания на Кафявата паякообразна маймуна, критично застрашен от изчезване вид, във Венецуела, борба с отровите за андския кондор в Аржентина, проучване на червеночел ара в Боливия, оборудване и строеж на училище за местна общност в Амазония, кампания за осиновяване на гнезда на Хиацинтовият ара в Бразилия и др.

  • Азия

Суматранският тигър е критично застрашен вид с 400 екземпляра на едноимения остров, част от Индонезия. Bioparc Conservation подкрепя местни природозащитници, като подпомага охрана срещу бракониери на тигрите, както и осигуряване на питейна вода в сухия период. Консервационната програма изпълнява много образователни дейности с местните деца и въвличането им в процеса. Още консервационни дейности в Индонезия са подпомагани, като проучване на яванския леопард и подкрепа на размножителен център за застрашени видове.

Bioparc Conservation подпомага програма за намаляване конфликта на животновъди със снежния леопард в Монголия, както и  мониторинг на популацията на червената панда в Непал.

  • Европа

Bioparc Conservation подкрепя връщането на белоглавия и черния лешояд в България. Още консервационни дейности за лешояди са финансирани във Франция. Там също е закупупена пещера с 21 вида прилепи и над 15 хил. индивида вътре. Подкрепени са и част от образователните дейности на Института Джейн Гудол във Франция, борбата с бракониерството на мигриращи птици на средиземноморските острови. Биопарк Де Доуе размножава успешно и подкрепя програма за освобождаване на плешив ибис в Испания. В Испания се подпомага и програма за възстановяване на лагуната La Janda , която е важно европейско местообитание за множество видове животни и растения.

Голяма част от снимките и съдържанието в тази статия са взети от Годишния отчет на Bioparc Conservation за 2023.

Помогнете и Вие на лешоядите

„Живот за брадатия лешояд“ се съфинансира с 80% от Програма Лайф на ЕС и от френските зоопаркове Де Доуе и Кроа.
За останалите 20% имаме нужда от Вашата помощ.

Заедно можем да помогнем за завръщането и оцеляването на тези застрашени птици в нашето небе!

Проект „Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) се финансира от програма LIFE на Европейския съюз.

Изразените възгледи и мнения в статията са само на автора и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или CINEA. Нито Европейският съюз, нито предоставящият гранта могат да носят отговорност за тях.